Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze vitamine zorgt voor een normale botontwikkeling bij kinderen

Kindjes met koe

Kinderen groeien als kool. Daarom zijn sterke botten vanaf de geboorte essentieel. Het grootste deel van de botmassa wordt namelijk vanaf de geboorte tot het einde van de tienerjaren opgebouwd. Maar wat draagt nu bij aan een normale botontwikkeling? Lees hier welke vitamine de groei en ontwikkeling van de botten bij kinderen ondersteunt.

Ontwikkeling van botten bij kinderen

Je hebt het vast al eens gehoord: “Kinderen worden zo rap groot.” Tussen de 4 en 9 jaar groeien kinderen ongeveer 6 centimeter per jaar. Tussen de 9 en 14 jaar vindt er een groeispurt plaats en groeien ze dus nog sneller op kortere tijd. Voor je het weet groeien ze boven je hoofd, maar daarvoor zijn sterke botten uiterst belangrijk. 

Hoe ondersteun je de ontwikkeling van de botten bij je kinderen nu? Leer ze van kleins af aan om veel te bewegen en gezond te eten. Wie groeit, verbruikt namelijk veel voedingsstoffen. Daarom hebben kinderen veel eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten nodig. Naast deze voedingsstoffen, is ook de opname van voldoende vitamines en mineralen belangrijk. Specifiek voor de groei en normale ontwikkeling van de botten is vitamine D belangrijk en ook calcium draagt bij tot sterkere botten.

kindje op trap

Welke vitamines en mineralen?

Zoals eerder vermeld, spelen vooral vitamine D en calcium een grote rol bij de botontwikkeling van kinderen. 

Waarom vitamine D? 

Vitamine D zorgt voor de normale opname van calcium door de darmen en het vastzetten van calcium op de botten: vitamine D is dus belangrijk voor het behoud van normale botten en is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten bij kinderen

Hoe kan je zorgen dat je kinderen voldoende vitamine D innemen? 

De zonnevitamine maak je grotendeels aan in je huid via uv-straling uit zonlicht. Daarnaast kan je ook vitamine D innemen via de voeding, al blijft dat eerder beperkt. Onder andere in vette vis, eierdooiers, zuivel- en graanproducten die verrijkt zijn met vitamine D, paddenstoelen en orgaanvlees (lever, niertjes) kan je vitamine D terugvinden. 

 

Omdat baby’s vaak onvoldoende in de zon komen, maken zij het minst vitamine D aan. Ook onze melkproducten worden in België niet automatisch verrijkt met de zonnevitamine. Bij kleine kinderen is er bijgevolg een groter risico op een tekort. Net daarom worden supplementen al op jonge leeftijd aangeraden. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid bij kinderen bedraagt 10 microgram per dag.

Meer lezen over het algemene belang van vitamine D bij kinderen? Klik dan hier.

Waarom kiezen voor multivitamines?

Bij kinderen is naast de botontwikkeling ook de motorische ontwikkeling belangrijk. Maar hoe draag je daartoe bij? Heel eenvoudig: zorg dat je kinderen actief bezig blijven. Zo wordt de motoriek van kinderen preciezer en fijner. Laat ze knutselen, muziek maken, of eenvoudig (buiten) spelen. Maar, wie veel beweegt, verbruikt ook veel energie. Supplementen op basis van vitamines en mineralen zorgen ervoor dat je kinderen dag na dag voldoende energie en weerstand hebben om voluit van het leven te genieten.

Daarom raden we aan om te kiezen voor multivitamines die enerzijds bijdragen tot het energieniveau (bv. vitamine B2, B3, B5, B6) en de weerstand (bv. vitamine C, zink) van je kleinste én anderzijds zorgen voor een goede botontwikkeling dankzij een flinke dosis vitamine D.

Kindje aan death ride

Over Davitamon Junior

Davitamon Junior is een supplement voor kinderen vanaf 3 jaar, boordevol vitamines en mineralen. Een zeer complete formule met een combinatie van 12 vitamines en 9 mineralen. Bovendien bevat de formule een extra dosis vitamine D (10 μg), wat voor kinderen 200% van hun dagelijkse behoefte is.

Ze zijn goed voor

  • De weerstand: ze dragen bij tot een normale werking van het immuunsysteem1.
  • Een normale groei & ontwikkeling van de botten bij kinderen2.

Deze kauwtabletten bevatten bovendien geen suiker, lactose of bewaarmiddelen en zijn beschikbaar in kindvriendelijke smaken zoals framboos, banaan en multifruit.

Ontdek hier al onze supplementen voor kinderen.

1,2 Vitamine D draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem en is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten bij kinderen.

Waar kopen?

Koop online
Farmaline
Koop online
Newpharma