Overslaan en naar de inhoud gaan

Over Davitamon

Davitamon werd in 1928 opgericht door Organon, een farmaceutisch bedrijf, in Oss (Nederland). Vitaminesupplementen bestonden in die tijd nog niet en dus greep men vaak naar levertraan als bron van vitamine A en vitamine D. Dit veranderde echter toen Davitamon in het jaar van haar oprichting Davitamon AD uitbracht, een product op basis van vitamine A en D. 

Vandaag maakt Davitamon deel uit van de Perrigo-groep, een globale speler binnen de gezondheidsmarkt, die een diepgewortelde oorsprong heeft in Michigan in de Verenigde Staten sinds 1887.

jongen lacht vitamine AD

De naam Davitamon bestaat uit drie delen

  • Da komt van het eerste product dat Davitamon ontwikkelde: vitamine AD. Vitamine AD werd op de markt gebracht als volwaardig alternatief voor levertraan, dat tot dan toe werd gebruikt als vitaminesupplement. Vitamine A en vitamine D waren nodig om bijvoorbeeld botontkalking (de zogenoemde Engelse ziekte) te voorkomen.
  • Vita is het Latijnse woord voor leven of levendig. Dit woord zit ook in het woord vitamine omdat vitaminen onmisbaar zijn in je leven, je kan niet zonder. Ons lichaam heeft vitaminen nodig om gezond te blijven en om goed te kunnen functioneren.
  • Het laatste deel van Davitamon, on, komt van Organon. Dit is het bedrijf waar Davitamon in 1928 werd opgericht. Sindsdien brengt Davitamon hoogwaardige vitaminesupplementen op de markt.
Met Davitamon kies je dus al sinds 1928 voor een betrouwbaar vitaminesupplement van de hoogste kwaliteit

Met Davitamon kies je dus al sinds 1928 voor een betrouwbaar vitaminesupplement van de hoogste kwaliteit:

  • De vitaminen worden gemaakt aangepast aan de behoeftes voor de specifieke doelgroep waarvoor ze bedoeld zijn. Baby’s en kinderen hebben namelijk andere behoeftes dan volwassenen.
  • Verantwoorde doseringen.
  • De vitaminen worden ontwikkeld op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten.
  • Er zijn vitaminen voor baby’s, juniors, tieners en volwassenen. Er is echt voor elk wat wils: we hebben toedieningsvormen voor alle leeftijden en noden dus zowel vloeibare producten, smelttabletten, kauwtabletten, gummies als capsules.
  • De vitaminen worden bovendien aangeboden in door iedereen geliefde smaken: onze kauwtabletten zijn er in de smaken framboos, multivruchten en banaan.

 

We zijn dan ook trots dat we de nummer 11 zijn in de markt van vitaminen en mineralen voor kinderen. Maar wat zijn nu net vitaminen en mineralen?

Vitaminen en mineralen zijn micronutriënten (micro = klein). Ze komen in kleine hoeveelheden in onze voeding voor. Ons lichaam heeft er ook maar heel weinig van nodig. Dit kan variëren van enkele microgrammen tot tientallen milligrammen. Ons lichaam maakt zelf geen of onvoldoende vitaminen aan. Het is dan ook belangrijk om voldoende vitaminen en mineralen in te nemen om de groei, het herstel en het goed functioneren van het lichaam te bevorderen.

Een vitamine levert geen energie, dat wil zeggen dat ze geen calorieën aanlevert. Het lichaam heeft niettemin vitaminen nodig om de normale werking van het lichaam te waarborgen. 

In totaal zijn er 13 vitaminen en die kan je onderbrengen in 2 categorieën

In totaal zijn er 13 vitaminen en die kan je onderbrengen in 2 categorieën: de in vet oplosbare vitaminen en de vitaminen die in water oplosbaar zijn:

  • Er zijn 4 vetoplosbare vitaminen: vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. Ze kunnen als reserve worden opgeslagen in de lever en lichaamsweefsels.
  • Er zijn 9 wateroplosbare vitaminen: vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, vitamine B8, vitamine B9, vitamine B12 en vitamine C. Deze kunnen niet (of nauwelijks) worden opgeslagen in het lichaam en de overtollige vitaminen verlaten het lichaam via de urine.

Ons lichaam kan een paar vitaminen (vitamine A, vitamine B3 en vitamine D) zelf aanmaken uit bepaalde stoffen in onze voeding. De meest bekende is vitamine D. Als de zon op onze huid schijnt, zorgt het uv-licht ervoor dat de voorloper van vitamine D3 wordt aangemaakt. Deze wordt vervolgens in de lever en nieren omgezet naar de actieve vorm van vitamine D. Vitamine D is onmisbaar voor onze gezondheid, aangezien ze helpt voor het behoud van een gezond immuunsysteem.

Elke vitamine speelt een andere rol en de verschillende vitaminen kunnen elkaar niet vervangen. Heel wat reacties in ons lichaam vereisen de aanwezigheid van verschillende vitaminen en een tekort aan een ervan kan de werking van de andere vitaminen verstoren.

Vitamine A is nodig voor het gezichtsvermogen. Deze vitamine is vooral belangrijk voor een goed zicht bij weinig licht. Zo kan een tekort aan vitamine A nachtblindheid veroorzaken. Vitamine A is betrokken bij de differentiatie en groei van cellen. Ze is ook belangrijk bij de vernieuwing van huid- en slijmvliescellen, het immuunsysteem ... 

Vitamine B-complex verwijst naar het geheel van 8 vitaminen uit groep B, zoals vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine), vitamine B5 (pantotheenzuur), vitamine B6 (pyridoxine), vitamine B8 (biotine), vitamine B9 (folaten en foliumzuur) en vitamine B12 (cyanocobalamine). Ze spelen allemaal een essentiële rol voor een goede werking van het lichaam. 

- Met vitamine C kunnen enzymreacties plaatsvinden en wordt ijzer gemakkelijker opgenomen. Ze speelt een rol bij de werking van het immuunsysteem. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Ze zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel en draagt bij aan de energievoorziening. Ten slotte is vitamine C een anti-oxidant: door vrije radicalen te neutraliseren, helpt ze cellen te beschermen tegen oxidatieve stress. Vrije radicalen spelen een rol bij het verouderingsproces. De belangrijkste bronnen van vitamine C zijn (citrus)fruit, groenten en aardappels.

Vitamine D wordt aangevoerd via de voeding, grotendeels via vette vis, maar de belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Vitamine D wordt immers aangemaakt door de huid onder invloed van uv-stralen van de zon. De belangrijkste taak van vitamine D is het handhaven van een normale opname van calcium door de darmen en het vastzetten van het calcium op de botten: ze is dus belangrijk voor het behoud van normale botten en is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten bij kinderen. Verder is vitamine D belangrijk voor de normale werking van het immuunsysteem, het behoud van gezonde tanden en speelt ze tevens een belangrijke rol bij de goede werking van de spieren.

- Vitamine E zit voornamelijk in plantaardige vetten zoals margarine en plantaardige oliën. Verder zit vitamine E ook in granen, noten, zaden, groenten en fruit. Ze staat bekend om haar anti-oxiderende eigenschappen, wat betekent dat ze de lichaamscellen beschermt tegen oxidatieve stress. 

- Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling, maar ook voor de botten. Pasgeboren baby’s krijgen extra vitamine K om (hersen)bloedingen te voorkomen. Zij hebben van de moeder geen vitamine K-voorraad meegekregen en kunnen het zelf nog niet voldoende aanmaken. Vitamine K wordt voor een deel door de bacteriën in de (dikke) darm gemaakt, vanaf een leeftijd van ongeveer drie maanden. Deze hoeveelheden zijn in de meeste gevallen niet voldoende, zodat aanvulling vanuit de voeding noodzakelijk is. 

Er zijn groepen mensen die altijd extra vitaminen nodig hebben, ook al eten ze gezond.

Een gebrek aan vitaminen kan in een eerste stadium vage klachten veroorzaken zoals vermoeidheid, gebrek aan concentratie, een verminderde weerstand. Men is het erover eens dat een evenwichtige en gevarieerde voeding een goede bron van vitaminen is, maar vitaminesupplementen kunnen een aanvulling op een normale voeding zijn. 

Er zijn groepen mensen die altijd extra vitaminen nodig hebben, ook al eten ze gezond.

    • Baby’s hebben extra vitamine K indien ze borstvoeding alsook vitamine D
    • Vrouwen met een kinderwens hebben extra foliumzuur (vitamine B11) nodig
    • Tijdens de zwangerschap is foliumzuur en vitamine D nodig
    • Kinderen tot en met 3 jaar hebben vitamine D nodig
    • Vrouwen boven de 50 jaar hebben vitamine D nodig
    • Mannen en vrouwen boven de 70 jaar hebben vitamine D nodig
    • Mensen die niet voldoende buiten komen of hun huid bedekken hebben vitamine D nodig

    Naast vitaminen levert de dagelijkse voeding mineralen. Ze worden ingedeeld in twee categorieën: macromineralen en sporenelementen.

    • De macromineralen of macro-elementen zijn calcium, chloor, magnesium, fosfor, kalium en natrium. Ze worden ‘macromineralen’ genoemd omdat ze een belangrijk deel van de inhoud van het organisme vertegenwoordigen. 
    • Sporenelementen omvatten jodium, ijzer, chroom, zink, mangaan, molybdeen, koper en selenium. Ze worden ‘sporenelementen’ genoemd omdat ze in zeer kleine hoeveelheden in het lichaam aanwezig zijn, die volstaan voor de goede werking van het organisme.
    • Chroom speelt een rol bij het macronutriëntenmetabolisme (koolhydraten, vetten, eiwitten). Het helpt de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Chroom vind je vooral in graanproducten met veel zemelen.
    • Jood of jodium is draagt bij tot de goede werking van de schildklier en dus de normale productie van schildklierhormoon. Jodium heeft ook impact op belangrijke lichaamsfuncties zoals de werking van het zenuwstelsel en de productie van energie. Jodium komt van nature voor in zeewater, aarde en drinkwater. Zo komt jodium in voedsel als zeevis en groenten terecht. Ook melk- en melkproducten dragen bij tot de jodiuminname.
    • Koper is betrokken bij tal van reacties in het lichaam omdat veel enzymen koper nodig hebben. Het helpt vooral om de bindweefsels soepel te houden en draagt bij tot de werking van het immuunsysteem. Koper tref je o.a. in orgaanvlees, zeevis, schaal- en schelpdieren, noten en graanproducten.
    • Magnesium is een van de meest voorkomende mineralen in ons lichaam waarvan het grootste gedeelte zich in de botten en de skeletspieren bevindt. Magnesium staat vooral bekend voor zijn rol in het zenuwstelsel en zijn rol bij een normale spierwerking. Magnesium zit in zo goed als alle voedingsmiddelen.
    • Mangaan draagt bij tot een normaal energiemetabolisme. Het is ook betrokken bij de normale vorming van bindweefsel. Mangaan komt voor in rijst, granen, vis, vlees,...
    • Molybdeen maakt deel uit van verschillende enzymen die o.a. betrokken zijn bij de afbraak en opbouw van eiwitten in het lichaam. Molybdeen zit in orgaanvlees, melk en eieren, maar ook in peulvruchten, granen en noten.
    • Selenium of seleen staat bekend om zijn antioxiderende eigenschappen (bescherming van de lichaamscellen tegen oxidatieve stress). Het speelt ook een rol in het immuunsysteem en draagt dus algemeen bij tot de afweerreacties van ons lichaam. Bijna alle voedingsmiddelen zijn leverancier van seleen.
    • IJzer speelt een belangrijke rol als deel van hemoglobine, een eiwit van de rode bloedcellen die zuurstof transporteren van de longen naar de lichaamscellen. Het is ook betrokken bij het celdelingsproces. Bepaalde elementen beïnvloeden de opname van ijzer, zoals vitamine C. Het is dus nuttig om bij vlees, een bron van ijzer, ook groenten met vitamine C te eten.
    • Zink draagt bij tot de instandhouding van een normale huid (het zit dan ook in talloze cosmetica) en helpt de haren, nagels en botten gezond te houden. Bijkomend voordeel van zink, het zorgt voor een normale cognitieve functie. Als antioxidant draagt het ook bij tot de bescherming van het lichaam tegen vrije radicalen die een rol spelen bij de celveroudering. Zink tref je vooral aan in vlees, vis (haring), zuivel, bruin brood, peulvruchten en rijst.

    1 IQVIA P04 2020

    Waar kopen?

    Koop online
    Farmaline
    Koop online
    Newpharma