Overslaan en naar de inhoud gaan

Het belang van vitamine D

Papa en kindje op het strand

Een dagelijkse dosis vitamine D is essentieel voor een goede gezondheid. Maar wat is vitamine D nu precies? En waar zit vitamine D in? Ontdek alles wat je moet weten over de zonnevitamine, en waarom het belangrijk is dat ook je kinderen een gezonde dagelijkse dosis innemen.

Wat is vitamine D?

Vitamine D wordt aangemaakt door de huid onder invloed van uv-stralen van de zon. Vandaar haar bijnaam: de zonnevitamine. Daarnaast kan vitamine D ook aangevoerd worden via de voeding, grotendeels via vette vis. Ze zorgt voor de normale opname van calcium door de darmen en het vastzetten van calcium op de botten: vitamine D is dus belangrijk voor het behoud van normale botten en is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten bij kinderen. Het is een vetoplosbare vitamine, die als reserve kan worden opgeslagen in de lever en in lichaamsweefsels. Ze kan ook als een van de weinige vitamines door het lichaam zelf aangemaakt worden.

In België zijn er veel volwassenen en kinderen met een vitamine D-tekort. In de wintermaanden schijnt de zon niet krachtig genoeg om vitamine D op die manier aan te maken en bovendien is voldoende opname van vitamine D via de voeding niet gemakkelijk. Een vitamine D-tekort komt trouwens meestal voor zonder dat we dit zelf merken, aangezien het effect van een tekort niet voelbaar is.

Vitamine D2 en D3: wat is het verschil?

Onder invloed van de uv-stralen van de zon wordt vitamine D3 door de huid aangemaakt. In voeding komt ze voor in twee verschillende vormen: vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D2 komt voor in bepaalde paddenstoelen en schimmels, en vitamine D3 kan onder invloed van uv-stralen van de zon in de huid worden aangemaakt. Vitamine D3 komt van nature voor in dierlijke voedingsmiddelen, zoals vette vis. Beide vitaminen doen actief hun werk in ons lichaam, maar vitamine D3 is de meest voorkomende vorm.

Tekenen met krijt op de grond

Waarom is vitamine D belangrijk voor kinderen?

  • Vitamine D draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem. Het beschermt je kind tegen verschillende invloeden van buitenaf. 
  • De zonnevitamine is daarnaast ook nodig voor gezonde botten. Ze is belangrijk voor de normale groei en ontwikkeling van de botten bij kinderen. Het grootste deel van de botmassa wordt vanaf de geboorte tot het eind van de tienerjaren opgebouwd, daarom is de inname van voldoende vitamine D belangrijk.

In moedermelk zit jammer genoeg weinig vitamine D, en als mama heb je daar weinig invloed op. Bij de geboorte kan er dus al snel een tekort ontstaan, met extra risico bij een winterbaby of een prematuur. In België worden melkproducten niet systematisch verrijkt met vitamine D, en jonge kinderen blijven best niet te lang in de zon: net daarom is het risico op een tekort bij jonge kinderen groot.

De inname van een aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram per dag is dus belangrijk bij kinderen: zij hebben meer vitamine D nodig dan ze uit zonlicht en voeding kunnen halen. Daarom wordt een vitamine D supplement al op jonge leeftijd aangeraden.

Broer en zus in de zon

Waar zit vitamine D in?

Vitamine D krijg je binnen via de zon en via je voeding. Maar is nu de zon of je voeding de voornaamste bron? Het grootste deel vitamine D wordt aangemaakt in je huid via uv-straling uit zonlicht. Het advies voor voldoende vitamine D via zonlicht? Elke dag onbedekt met je hoofd en handen een kwartier tot halfuur in de zon zitten, en dat best tussen 11 uur en 15 uur. De hoeveelheid vitamine D die je via je voeding inneemt, blijft eerder beperkt. Je haalt moeilijk voldoende vitamine D enkel uit je voeding.

Je vindt de zonnevitamine wel in:

  • Vette vis
  • Orgaanvlees (lever, niertjes)
  • Eieren (vooral in de dooier)
  • Zuivel -en graanproducten die verrijkt zijn met vitamine D
  • Paddenstoelen

Jammer genoeg kunnen we in ons Belgenland niet het hele jaar door genieten van voldoende zonlicht. Daarom is het belangrijk om vitamine D supplementen in te nemen, zodat er geen tekort ontstaat.

Davitamon Junior Vitamine D

Over Junior Vitamine D

Nog op zoek naar een geschikt vitamine D-supplement voor je kinderen? Davitamon Junior Vitamine D zijn eenvoudige smelttabletjes die de nodige dagelijkse dosis (10 microgram) vitamine D bevatten. Deze tabletten mogen door kinderen vanaf 3 jaar ingenomen worden.

Vitamine D is goed voor: 

  • De weerstand: draagt bij tot een normale werking van het immuunsysteem.1
  • Een normale groei & ontwikkeling van de botten bij kinderen.2

1,2 De smelttabletjes bevatten geen suiker, lactose of gluten en hebben een kindvriendelijke citroensmaak.

Ontdek hier al onze supplementen voor kinderen.

Waar kopen?

Koop online
Farmaline
Koop online
Newpharma