Overslaan en naar de inhoud gaan

Tips voor een goede weerstand

Welke vitamines zorgen nu voor een normale werking van je immuunsysteem

Je immuunsysteem ondersteunen? Met slechts enkele kleine aanpassingen in je dagelijkse leven kan je je weerstand optimaliseren. Ontdek nu onze tips voor volwassenen! 

Tip 1: Voldoende vitamines

Wie weerstand zegt, zegt vitamines. Maar welke vitamines zorgen nu voor een normale werking van je immuunsysteem? 

De bekendste vitamine voor een goede weerstand is vitamine C. Deze vitamine stimuleert de vorming van witte bloedcellen, een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem

De grootste bron van vitamine C zijn aardappelen, fruit en groenten. Je vindt vitamine C onder andere terug in citrusvruchten, aardbeien, bessen en kiwi’s. Qua groenten is kool een goede keuze. Tip: kook je groenten zeker niet te lang om voldoende vitamines te bewaren.

Als vitamine C de bekendste is, dan is vitamine D de belangrijkste vitamine voor een normale weerstand. Vitamine D wordt ook wel de zonnevitamine genoemd, omdat ze onder invloed van uv-stralen van de zon in de huid wordt aangemaakt. Voldoende zonlicht in de huid laten inwerken is dus belangrijk voor een goede weerstand. 

Onze tip voor voldoende vitamine D via zonlicht? Elke dag onbedekt met je hoofd en handen een kwartier tot half uur in de zon zitten en dat best tussen 11 uur en 15 uur. Naast zonlicht, kan je vitamine D ook opnemen via de voeding, al is de hoeveelheid dan eerder beperkt. Je vindt deze vitamine in vette vis, orgaanvlees, eierdooiers, zuivel- en graanproducten verrijkt met vitamine D en paddenstoelen.

Ook ontdekken welke vitamines de weerstand van je kind ondersteunen? Klik dan hier 

Het grootste deel van de weerstand bevindt zich in de darmen

Tip 2: Darmflora

Onze immuniteit bevindt zich overal in het lichaam: in de huid, longen, neus, bloed, enzovoort. Het grootste deel van de weerstand – 70% – bevindt zich in de darmen. De reden hiervoor is dat veel stoffen via de mond in de darmen terechtkomen. Denk aan voedsel, maar ook bacteriën en virussen. 

In de darmen leven heel wat bacteriën die dienstdoen als kleine helpers: de darmflora. Met gezonde en gevarieerde voeding kan je het aantal kleine helpers in je darmen verhogen, maar ook door inname van extra goede bacteriën. Hierbij is het echter wel essentieel dat de juiste types goede bacteriën worden ingenomen zodat ze de darm kunnen bereiken.

Klik hier om meer supplementen voor volwassenen te ontdekken.

Een gezonde en regelmatige levensstijl zijn essentieel voor een goede weerstand

Tip 3: Gezonde voeding

Een gezonde en regelmatige levensstijl zijn essentieel voor een goede weerstand. Daarom is het belangrijk om je voeding aan te passen, zodat je voldoende vitamines, mineralen en vezels binnenkrijgt. Op die manier ben je beter bestand tegen bacteriën en virussen. Vooral voeding rijk aan vitamine C en D ondersteunt de weerstand, maar ook de mineralen zink, selenium en ijzer dragen bij aan de normale werking van het immuunsysteem. Pas je eetpatroon dus aan, zodat je de nodige vitamines en mineralen opneemt. Waar vind je ze nu in terug?

  • Vitamine A zit in margarine;
  • Vitamine B11 zit in veel fruit en groene groenten;
  • Vitamine B12 in vis en melkproducten;
  • Vitamine B6 zit onder andere in bananen en bruin brood;
  • Vitamine C vind je onder andere terug in citrusvruchten;
  • Vitamine D maakt je huid zelf aan via zonlicht of haal je uit vette vis, paddenstoelen, orgaanvlees, kaas en eierdooiers;
  • Zink kan je terugvinden in peulvruchten;
  • Selenium zit in granen;
  • Koper vind je terug in vis  en orgaanvlees, maar ook in groenten, fruit, noten en chocolade;
  • IJzer vind je onder andere in veldsla, runderlapjes, mosselen en cashewnoten.

Waar kopen?

Koop online
Farmaline
Koop online
Newpharma