Overslaan en naar de inhoud gaan

Hebben kinderen extra vitamine C nodig tijdens de winter?

Les enfants ont-ils besoin d’un supplément de vitamine C en hiver?

Het seizoen van de verkoudheden is opnieuw aangebroken. Tijdens de wintermaanden is het daarom essentieel om ervoor te zorgen dat het immuunsysteem van je kind normaal kan werken. Of een extra dosis vitamine C hierbij kan helpen, lees je in deze blogpost.

Waarom vitamine C?

Vitamine C wordt ook wel de vitamine van de fitheid genoemd, omdat ze de weerstand versterkt. Je hebt het zonder twijfel ooit al eens gehoord: wie zich ziek begint te voelen, eet best een extra sinaasappeltje. En laat nu sinaasappels een bron zijn van vitamine C. Wat doet deze vitamine nu precies? Ze stimuleert de vorming van witte bloedcellen, een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem. Vitamine C is geen wondermiddel dat ervoor zorgt dat je kinderen geen verkoudheid krijgen, maar kan wel de duur van een verkoudheid verkorten en zorgen dat de klachten milder zijn. Het zorgt er dus voor dat het immuunsysteem van je kind normaal kan werken. En net die normale werking is essentieel tijdens de winter.

Les vitamines pendant l’hiver

Vitamines tijdens de winter

Donkere dagen, koude temperaturen, weinig zonlicht: tijdens de winter blijven de meeste ouders het liefst gezellig binnen met de kinderen. Waarom daalt de weerstand van je kind dan precies? De oorzaak hiervoor vind je onder andere terug in een tekort aan vitamine D en C.

Over vitamine D

Kinderen hebben vaak een tekort aan vitamine D tijdens de winter, omdat de zon niet krachtig genoeg schijnt. Vitamine D - ook wel de zonnevitamine genoemd - wordt namelijk grotendeels door de huid aangemaakt onder invloed van uv-stralen van de zon. Je kind kan deze vitamine wel innemen via aangepaste voeding als vette vis, eierdooiers en paddenstoelen, maar deze dosis is onvoldoende om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram per dag te halen. Het grootste deel van de dagelijkse dosis bij kinderen is namelijk steeds afkomstig van zonlicht. Meer te weten komen over het belang van vitamine D voor je kind? Klik dan hier. 

Over vitamine C

Vitamine C is een van de vitamines die het lichaam niet zelf kan aanmaken, maar puur uit de voeding moet gehaald worden. Om ervoor te zorgen dat het immuunsysteem van je kinderen normaal kan blijven werken, is het belangrijk om hun voeding tijdens de winter aan te passen. De grootste bron van vitamine C zijn aardappelen, fruit en groenten. Je vindt vitamine C in fruit onder andere terug in citrusvruchten, aardbeien, bessen en kiwi’s. Qua groenten is kool een goede keuze voor wie zijn kinderen een dosis vitamine C wil meegeven. Onze tip? Kook je groenten zeker niet te lang, om voldoende vitamines te bewaren. Jammer genoeg blijken veel van de fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C minder populair of moeilijker beschikbaar tijdens de winter, zoals aardbeien en bessen. Net daarom treedt vaak een tekort op aan vitamine C en zijn je kinderen vatbaarder voor bacteriën en virussen. 

À propos de Davitamon Junior Vitamine C

Een supplement: ja of nee?

Gezonde voeding, rijk aan vitamines, blijft uiterst belangrijk. Daarnaast kan het helpen om je kind tijdens de winter supplementen te laten innemen, die zorgen voor een normale werking van het immuunsysteem. 

Over Davitamon Vit’C

Nog op zoek naar een geschikt vitamine C-supplement voor je kinderen? Davitamon Vit’C zijn eenvoudige zuigtabletjes, die 100% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C bevatten. Ze zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar en hebben een kindvriendelijke sinaasappelsmaak. 

 

Je kinderen ook een vitamine D-supplement laten innemen? Klik dan hier voor meer informatie over Davitamon Junior Vitamine D.

 

Waar kopen?

Koop online
Farmaline
Koop online
Newpharma