Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo help je je tiener door de examenperiode.

Je tiener door de examens helpen?

De twee beste vrienden van je tiener tijdens een lange examenperiode: een goed geheugen, en de nodige focus. Ook als ouder kan jij de concentratie en het leervermogen van je kind een duwtje in de rug geven. Ontdek onze tips!

Tip 1: Gezonde voeding

Het spreekt voor zich: “Je bent wat je eet”. Een lichaam gevuld met gezonde voedingswaren en voldoende water functioneert beter dan een lichaam gevuld met ongezonde vetten. Zorg er dus voor dat je kinderen de drang naar fastfood en frisdrank naast zich neerleggen, en maak uitgebalanceerde maaltijden voor ze klaar. 

Denk aan groenten en fruit rijk aan vitamines en mineralen. Onze tip? Zet standaard een doosje kerstomaten op het bureau van je tieners in plaats van een zak chips, en ze snoepen de hele dag lang gezond.

Vergeet naast groenten en fruit ook geen voeding met omega 3-vetzuren. Die vind je onder andere terug in zalm, makreel en haring, maar ook in plantaardige oliën en noten. Waarom ze deze vetzuren precies moeten innemen, lees je bij tip 2. 

Ook eiwitten zijn een belangrijke voedingsbron tijdens het studeren. Ze bevatten namelijk aminozuren en die zijn belangrijk voor een goede werking van de hersenen (in het bijzonder: neurotransmitters). Waar kan je ze in terugvinden? Vlees, vis, eieren en zuivelproducten. 

Tenslotte mogen ook koolhydraten niet uit het dieet van je kind geschrapt worden. Deze geven de hersenen brandstof en zorgen ervoor dat ze goed kunnen functioneren. Hersenen hebben namelijk nood aan suikers, omdat ze een hoger metabolisme hebben dan eender welk ander orgaan in het lichaam. Vermijd snelle suikers en kies voor trage suikers die je kind langdurig energie geven, zoals volkorenproducten, peulvruchten, bananen en zoete aardappels. 

Een dosis Omega 3

Tip 2: Een dosis Omega 3

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die belangrijke functies in ons lichaam vervullen. Zo zijn ze een essentiële bouwsteen van de ogen en hersenen. Wist je dat 8% van de hersenen uit omega 3-vetzuren bestaat? 

Omega 3-vetzuren haalt je tiener onder andere uit de voeding, maar ook een supplement kan voor hen nuttig zijn. Davitamon Teens Multivitamines en Mineralen kan hierbij helpen: een combinatie van vitamines, mineralen en zuivere visolie met omega 3-vetzuren. Dankzij deze samenstelling krijgt elke opgroeiende tiener die extra’s die hij/zij nodig heeft om zich optimaal te kunnen ontwikkelen.

Tip 3: Bewegen maar! 

Vergeet ook niet om je kind af en toe een pauze te gunnen tijdens het studeren, en de hersenen de nodige rust te geven. Zorg ervoor dat hij/zij niet altijd de computer openklapt om te netflixen, maar ook regelmatig kiest voor een dosis sport in de frisse buitenlucht. Sporten kalmeert namelijk het brein, kan angstgevoelens en stress verminderen en zorgt er bovendien voor dat de weerstand van je tiener een duwtje in de rug krijgt. Bewegen maar! 

Voldoende slaap

Tip 4: Voldoende slaap

Een regelmatig slaappatroon lijkt soms onmogelijk tijdens de examens. Veel tieners durven wel eens een nachtje doordoen om die cursus nog ingestudeerd te krijgen. Toch is het belangrijk om je kind te verplichten tot voldoende slaap (bij de meeste mensen is dat tussen 7 en 9 uur per nacht), zodat ze niet inboeten op hun concentratieniveau. Slaapgebrek kan namelijk het functioneren van de hersenen negatief beïnvloeden: het levert problemen op met het geheugen, concentratievermogen, spraak, reactiesnelheid en besluitvaardigheid. Ook op hun emoties en fysieke gezondheid kan het een nefaste invloed hebben. Een nachtje doorstuderen kan dus slechter uitpakken dan je denkt, omdat het de concentratie van je tiener tijdens het invullen van een examen negatief kan beïnvloeden.


Waar kopen?

Koop online
Farmaline
Koop online
Newpharma