Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom vitamine D belangrijk is voor baby's

Vitamine D voor baby's

Een dagelijkse dosis Vitamine D is al vanaf de geboorte essentieel. Maar wat is vitamine D precies? En waarom is het zo belangrijk voor baby’s? Ontdek alles over vitamine D en hoe je ervoor zorgt dat je baby de dagelijks aanbevolen hoeveelheid inneemt.

Wat is vitamine D?

Vitamine D wordt aangemaakt door de huid onder invloed van uv-stralen van de zon. Vandaar haar bijnaam: de zonnevitamine. Daarnaast kan vitamine D ook aangevoerd worden via de voeding, onder andere via vette vis, eierdooiers en paddenstoelen. 

Specifieker wordt onder invloed van uv-stralen van de zon vitamine D3 door de huid aangemaakt. In voeding komt ze in twee verschillende vormen voor: vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D2 komt in voeding voor in bepaalde paddenstoelen en schimmels, terwijl vitamine D3 van nature voorkomt in dierlijke voedingsmiddelen zoals vette vis. Beide vitaminen doen actief hun werk in ons lichaam, maar vitamine D3 is de meest voorkomende vorm. 

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine, die als reserve kan worden opgeslagen in de lever en in lichaamsweefsels. Ze kan ook als een van de weinige vitamines door het lichaam zelf aangemaakt worden. 

Vitamine D zorgt voor de normale opname van calcium door de darmen en het vastzetten van calcium op de botten

Waarom is vitamine D belangrijk bij baby’s?

Vitamine D zorgt voor de normale opname van calcium door de darmen en het vastzetten van calcium op de botten: vitamine D is dus belangrijk voor het behoud van normale botten en is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten bij baby’s. Het grootste deel van de botmassa wordt vanaf de geboorte tot het eind van de tienerjaren opgebouwd, daarom is de inname van voldoende vitamine D al vanaf de geboorte essentieel. 

Naast haar invloed op de normale groei en ontwikkeling van botten bij baby’s en het behoud van normale botten, draagt vitamine D ook bij tot de normale werking van het immuunsysteem. Het beschermt je baby dus tegen invloeden van buitenaf. 

Hoe ontdek je een tekort bij je baby?

In België zijn er veel baby’s met een vitamine D-tekort. Een tekort komt meestal voor zonder dat je het merkt, aangezien het effect ervan niet voelbaar is. Een vitamine D-tekort kan al vanaf de geboorte ontstaan, met extra risico bij een winterbaby of prematuur. 

Hoe kan je dan als ouder zorgen dat je baby de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid inneemt? In moedermelk zit jammer genoeg weinig vitamine D en als mama heb je daar weinig invloed op. Belgische melkproducten worden ook niet systematisch verrijkt met vitamine D. Daar ligt de oplossing dus alvast niet. Baby’s kunnen echter wel in hun huid vitamine D aanmaken onder invloed van de zon, maar het beschermen van de huid tegen uv-stralen blijft even belangrijk. Het risico op een tekort aan vitamine D is dus zeer groot, waardoor als oplossing standaard wordt aangeraden om je baby vanaf de geboorte dagelijks extra vitamine D toe te dienen via een supplement.

Richtlijnen Kind & Gezin

Ook Kind & Gezin geeft richtlijnen omtrent de inname van vitamine D bij baby’s. Zowel bij flesvoeding als borstvoeding raden zij aan om baby’s extra vitamine D te geven. Ook wanneer de moeder zelf een vitamine D-supplement inneemt, blijft het toedienen van extra vitamine D bij de baby zelf belangrijk. Dit heeft namelijk geen invloed op de moedermelk. 

Hoeveel vitamine D bij baby’s?

Hoeveel vitamine D moet je baby nu precies innemen? De aanbevolen hoeveelheid bij baby’s is 10 microgram per dag of 400 IE (internationale eenheden). Bij baby’s met een donkere huid wordt aangeraden om 600 IE toe te dienen. Deze hoeveelheden mogen aangehouden worden tot de leeftijd van 6 jaar. Op welke manier kan je baby de dagelijkse dosis best innemen? Wij raden druppeltjes op oliebasis aan. Die los je eenvoudig op in hun melk of dien je zo toe. 

Eenvoudige oliedruppeltjes die ervoor zorgen dat je baby de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D kan innemen

Over Davitamon Vitamine D Babyolie

Davitamon Vitamine D Olie is een voedingssupplement speciaal voor baby’s en kinderen. Eenvoudige oliedruppeltjes die ervoor zorgen dat je baby de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D kan innemen. Naast normale voeding wordt namelijk aangeraden om zeker tot 6 jaar het hele jaar lang dagelijks 10 microgram vitamine D in te nemen. 

Vitamine D goed voor: 

  • De weerstand: ze dragen bij tot een normale werking van het immuunsysteem1.
  • Een normale groei & ontwikkeling van de botten bij kinderen2.

Deze babyolie is bovendien suikervrij.

1,2 Vitamine D draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem en is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten bij kinderen.

 

 


Waar kopen?

Koop online
Farmaline
Koop online
Newpharma